Seuraava Baltic Cupin osakilpailu lähenee hurjaa vauhtia. Ja koska kisa ajetaan Venäjän maaperällä, tulee moni asia olla hoidettuna kirjallisine todistuksineen ja runsaine määrin pyöreitä leimoja joka paikassa. Melkoinen via dolorosa tosiaan! Koiralle sitä, tätä ja vähän vielä tota ja muusta ne PYÖREÄT leimat! Ja strömsslössähän tämä ei ole mennyt…

Uuden passin hakeminen oli helpoin osuus. Valokuvaamoon mars, räpsyjä räpsyjä, nettihakemus poliisille kuvakoodin kanssa ja kolmessa päivässä oli passi noudettavissa lähipostista. Sitten alkoi tuskien taival. Amokille piti saada leptospirioosi rokotus, joka saamieni tietojen mukaan tulee antaa 30 vrk ennen matkaa, heisimatolääkitys ja stronghold punkkilääkitys. Lisäksi rabies tuli tarkastaa voimassaoloajan riittävyyden vuoksi. Soitin kunnan ell joka totesi, ettei heillä tätä ko leptosprioosia ole, mutta voisin käydä hakemassa sen jostakin muualta ja varata ajan sen jälkeen kunnan eläinlääkärille. Soitinkin heti paikalliselle yksityiselle ell asemalle ja he iloisesti kertoivat että kyseistä rokotetta löytyy kaapista. Kerroin mitä muutakin koirani tarvitsee ja olisiko mahdollista saada kaikki kerralla. ”Kyllä kyllä lallatilaa!” Mainitsin vielä erikseen, että tarvitsen kaikesta pyöreitä leimoja passin täyteen, että onhan heillä semmoinen pyöreä leimasin, jotta onnistuu. ”Kyllä kyllä tsirppa tsii!” Koska itse olisin töissä, joutui Sami viemään Amokin klinikalle. Sami oli ajalle saapuessaan valvonut jo 36 tuntia yövuoron vuoksi, joten olin laittanut hänelle mukaan muistilapun.

-leptospirioosi

-heisimatolääkitys

-stronghold

-tarkista rabies

-PYÖREITÄ LEIMOJA!!

Sami työnsi lappua tyttösen kouraan kun tämä ihmetteli ja huusi Pirjoa auttamaan, että mitä tää tarkottaa ja onko tätä ja mikä tää pyöreitä leimoja on ja mikä rabiestarkastus ja ja ja.. Sami oli kattellut tuskaisena tätä touhua Amokin esitellessä ”parhaita” ominaisuuksiaan, kun äiti ei ole paikalla. Raukka seiso kun sahapukki kita auki vaahto suupielissä ja karjui ja kiljui. Oli kuulema hävettänyt. Hän yritti selittää, ettei tää koira tämmöinen koskaan oo ollut, kun tyttöset voivottelivat, että toista nyt kovin jännittää. (Minä nauroin vedet silmissä kuunnellessani tätä tarinaa.) Kyselivät Samilta outouksia lappua koskien. Sami tuskasen väsyneen näköisenä yritti heille kertoa, että kun tämä on hänen puolison kisakoira, ettei hän noista jutuista tiedä mitään ja on jo valvonut 36 h, joten jos nyt vaan saisivat asian hoidettua. Sitten tuli ne pyöreät leimat.. Heillä ei ollut pyöreitä leimoja. Sami korosti heille, että ne ovat todella tärkeitä, mutta kun heillä ei ole. Ne ovat ainoastaan viranomaiskäytössä, eikä näin ollen yksityisellä klinikalla ole oikeutta pyöreisiin leimoihin. Tässä vaiheessa tuskainen mies halusi vain pois ja ilmoitteli että Heidi aivan varmasti soittaa heille heti huomenna. Koko reissu asemalla oli kestänyt heillä yli 2,5h!

Soitin asemalle hieman tuohtuneena, että mitä ihmettä siel on sekoiltu. Sain hieman änkytystä ja olen ”tyhmä bimbo” vastauksia. Kerroin että todistus tarkastuksesta jinka sain on myös virheellisesti täytetty. Koiran kutsumanimi väörin sukupuoli kirjoitettu väärällä kielellä ja kaiken kukkuraksi ovat merkinneet koiran omistajaksi mieheni. Yritin kerätä sisäistä rauhaa selittäessäni tytölle, että kun olen koiran kanssa Venäjälle matkustamassa ilman miestäni, niin kuinka luulevat että voin viedä koiran, jonka paperissa lukee jonkun muun nimi, rajan yli? Hirmuisesti pahoitteli ja sanoi että korjaavat lomakkeen heti kun tulen käymään. Paikalle päästyäni lomake piti vielä kahteen otteeseen tehdä uudelleen, sillä seuraavaksi he kirjoittivat kaiken pelkällä suomella ja se nyt huonosti käy Venäjällä. Lopulta sain englannin kielisen lappusen jossa kuitenkin luki supisuomella NARTTU kohdassa gender. Sitä ei kuulema voinut vaihtaa ..

Autoon green gard hoitui hyvin vakuutusyhtiön kanssa, samoin matkavakuutus, josta tosin tuli ilmetä, että se korvaa ruumiin kuljetuksen. Siis sanoinko jo, että tulee korvata RUUMIIN kuljetus! Tässä vaiheessa olen alkanut vakavissani harkita, että jää reissu tekemättä.

Hankalimmat asiat olivatkin sitten venäjän päädyn kontaktin kanssa. Piti saada kutsu kisaan kirjallisena. No sehän tuli sähköpostiin venäjän kielisenä, joten tosissaan en ymmärrä siitä mitään. Kilpailun ilmottautumislomake oli myös haasteellinen. Ensinnäkin englannin kielinen versio ilmottautumisesta julkaistiin vasta viime viikolla mikä rajasi aikajanan melko suppeaksi. Kaiken lisäksi lomake oli muotoa ”minua ei voi täyttää eikä muuntaa”. Voi kilin killutin!!! Kuvakaappaus ja paintiin. Osa kysymyksistä oli sellaisia ettei edes google tiennyt mitä ne sanat mahtoi tarkoittaa. Tässä käytettiin kahden ihmisen apua, että saatiin täytettyä ja lähetettyä. Kuittaus osallistumisesa tuli muutaman päivän sisään, joten oli se ainakin kelvannut.

Nyt piti saada rajaeläinlääkäri kiinni ja varmistaa että hän olisi paikalla kun saavumme koiriemme kanssa Vaalimaalle. No ei kuulema tarvii kun ovat lemmikkejä. Vain kaupalliset eläimet tarvii tarkistaa ja plaa plaa. Olisi pitänyt pyytää tuokin lausunto kirjallisena ja pyöreällä leimalla.

Majoitus paikan varaaminenkaan ei ihan ongelmia hoitunut. Hostellin pitäjä, joka meille kisasivulla kerrottiin, ei puhunut sanaakaan englantia. Minä töissä juoksin ympäri hallia huutaen kollegaa, joka puhuu venäjää. No en löytänyt työkaveria ja hostellin pitäjä löi luurin korvaan.. jes. Kisan yhteyshenkilö tarjoutui auttamaan varauksessa ja paria päivää myöhemmin minulle tuli viesti, että huoneet on varattu. Puolitoista vuorokautta kestää varata huone syrjäkylän hostellista.. Amokille varattiin vielä uusi aika kunnan ell, jos hän vaikka korjaisi yksityisen klinikan tyrinnät ja saataisi pyöreitä leimoja passiin ja todistuksen englanniksi kokonaisuudessaan.

Nyt viisumihakemus menemään kaikkine lippuineen ja seuraavaksi odotellaan kerkeekö lappuset palautua hyväksyttyinä ennen matkaa. Tämmöinen pähkinänkuori versio tästä jutusta..